Θέλουμε έργα και ανάπτυξη και όχι να γίνουμε αποθήκη λαθρομεταναστών.

Από τις αρχές του 2015 πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν περάσει παράνομα από τις ακτές της Τουρκιάς σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά. Το 2016 η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα απέραντο hotspot, από την κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζει συνολικά 35 νέα σημεία για να μεταφέρει εκεί τους χιλιάδες των λαθρομεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην χώρα μας. 

Αυτή την περίοδο ξεκινάνε και οι πρώτες διαρροές για την εγκατάσταση κέντρου φιλοξενίας “hotspot” στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου στο Περιγιάλι που έχει εκκενωθεί, ενώ γίνονται εργασίες διαμερισματοποίησης και εγκατάστασης οικίσκων. Στην αρχή υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει κέντρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών εντός των ορίων του δήμου Καβάλας. Τελικά τον Ιούνιο του 2016 τμήμα του στρατόπεδου Ασημακοπούλου μετατράπηκε σε κέντρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών και μάλιστα το μοναδικό εντός του αστικού ιστού σε ολόκληρη την επικράτεια.

Ο δήμος Καβάλας εξαρχής έδειξε ολιγωρία και παντελή αδυναμία χειρισμού του προβλήματος με την έλλειψη δυναμικών και αποφασιστικών ενεργειών για την αποτροπή του. Αντίθετα οι άλλοι δήμοι του νομού Καβάλας (δήμος Νέστου και Παγγαίου) κινήθηκαν έγκαιρα ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις τους από αρχή. Ο δήμος Καβάλας με την ήπια αντιμετώπιση και την αποδοχή των προσωρινών καταυλισμών αρχικά στο Εκθεσιακό Κέντρο της Καρβάλης και κατόπιν στην Άσπρη Άμμο κατάφερε ουσιαστικά να αποδεχτεί την υφιστάμενη κατάσταση και τελικά την μονιμοποίηση ενός χώρου φιλοξενίας.

Στο οικονομικό μέτωπο για την εξυπηρέτηση των λαθρομεταναστών ο δήμος Καβάλας χρέωσε τους δημότες Καβάλας με 350.000 ευρώ από τα χρήματα που εισπράττονται από τα ανταποδοτικά τέλη του δήμου Καβάλας. Μάλιστα το αστείο της υπόθεσης είναι ότι είχε ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό καλώντας τους Καβαλιώτες να πληρώσουν τα σπασμένα για την κακή διαχείριση του προβλήματος από το δήμο. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η επιστροφή του ποσού και η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το χρέος προς τον δήμο. 

Όσο αφορά το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου 464/2016, σχετικά με την μη εγκατάσταση των λαθρομεταναστών εντός του αστικού ιστού δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Αντίθετα στον δήμο Παγγαίου, όπου εφαρμόστηκε έγινε η απομάκρυνση των λαθρομεταναστών με λεωφορεία προς τα σύνορα και κατόπιν το κλείσιμο του προσωρινού καταυλισμού στην Ελευθερούπολη. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο το “hot spot” της Καβάλας, έχει όριο τα 500 άτομα, και φιλοξενεί αυτή την στιγμή 492, εκ των οποίων τα 28 είναι ασυνόδευτα παιδιά. Το 40% των φιλοξενουμένων είναι Σύριοι, το 37% Ιρακινοί, 10% Αφγανοί, 6% από το Ιράν. Στην παρούσα φάση η κατάσταση θεωρείται ελεγχόμενη αλλά τι θα γίνει αν αύριο φέρουν στην πόλη μας άλλους 2000 λαθρομετανάστες; 

Είναι τελικά λαθρομετανάστες ή πρόσφυγες;

Τα άτομα τα οποία εισέρχονται στη χώρα χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, χαρακτηρίζονται ως λαθρομετανάστες. Στο κεντρικό νομοθέτημα για τη μετανάστευση, που είναι ο Ν.3386/2005, ορίζονται συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα, πράξεις δηλαδή που σύμφωνα με τη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας είναι παράνομες και τιμωρούνται.  Ωστόσο, κάποιοι προοδευτικοί υποστηρίζουν πως οι όροι λαθρομετανάστης και “λαθρομετανάστευση” προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των προσώπων στα οποία αναφέρονται. Στο Ετυμολογικό Λεξικό Μπαμπινιώτη, η λέξη «λαθρομετανάστης» έχει πολιτογραφηθεί ως ελληνική και η ετυμολογική προέλευση της λέξης «λαθραίο», είναι το ρήμα «λανθάνω, υπάρχω χωρίς να γίνω αντιληπτός». Επομένως με τον όρο λαθρομετανάστη αναφερόμαστε σε υπήκοο τρίτης χώρας, που έχει εισέλθει στο ελληνικό έδαφος χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις. Κοινώς, το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι όχι μόνον δεν στέκει αλλά είναι και παραπλανητικό.

Όσο αφορά τους πρόσφυγες σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης «Περί του καθεστώτος των Προσφύγων» που υιοθετήθηκε διεθνώς στις 28 Ιουλίου 1951 (κυρώθηκε από την Ελλάδα το 1959) και τροποποιήθηκε με το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης της 31ης Ιουλίου 1967, πρόσφυγας είναι «κάθε πρόσωπο, το οποίο, επειδή έχει δικαιολογημένο φόβο διωγμού λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικής προέλευσης, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής σε ορισμένη κοινωνική ομάδα, βρίσκεται έξω από τη χώρα της υπηκοότητάς του και δεν μπορεί, ή εξαιτίας αυτού του φόβου, δεν θέλει να προσφύγει στην προστασία της χώρας αυτής»

Σε κάθε περίπτωση, είτε κάποιοι προτιμούν για τους δικούς τους προπαγανδιστικούς λόγους να τους αποκαλούν “πρόσφυγες” είτε λαθρομετανάστες, το γεγονός παραμένει ότι όλοι αυτοί εισήλθαν στην χώρα μας παράνομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου στο κέντρο φιλοξενίας της Καβάλας το 60% των φιλοξενούμενων δεν είναι Σύριοι. Αυτοί γιατί βρίσκονται στην πατρίδα μας;

Τα προβλήματα

 • Υποβάθμιση της υγείας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει διατυπώσει επίσημα τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούν για τη Δημόσια Υγεία από την ανεξέλεγκτη διακίνηση των πληθυσμών αυτών λόγω των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και της υψηλής νοσηρότητας σε λοιμώδη νοσήματα που είχαν σχεδόν εξαφανιστεί από την Ευρώπη, ενδημούν όμως στις αναπτυσσόμενες χώρες.
 • Δημιουργία μουσουλμανικού γκέτο στην πόλη μας. Πρόκειται για αμιγώς μουσουλμανικούς πληθυσμούς προερχόμενους κατά κύριο λόγο από τη Μέση Ανατολή με ήθη και έθιμα τελείως ξένα προς τον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό πολιτισμό. Συνεπώς, η αφομοίωσή τους από την ελληνική κοινωνία κρίνεται αδύνατη διότι οι θρησκευτικές μειονότητες, οι οποίες – με βάση την υπάρχουσα γνώση και εμπειρία των όσων συνέβησαν επί δεκαετίες στη Βρετανία, τη Γαλλία κλπ. δεν ενσωματώνονται ΠΟΤΕ στις χριστιανικές “πατρίδες” τους, εφόσον δεν τις αντιλαμβάνονται ως τέτοιες.
 • Ακραία Ισλαμιστικά στοιχεία. Από την στιγμή που τα στοιχεία που δηλώνουν δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν δεν μπορούμε να γνωρίζουμε και το πραγματικό ποιόν αυτών των ατόμων. Είναι πολύ πιθανό ανάμεσά τους υπάρχει αριθμός ατόμων με ακραίες ισλαμιστικές απόψεις και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος για τέλεση νέων πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεως όπως οι πρόσφατες στο Παρίσι.
 • Τουρκοποιήση της Καβάλας. Με την αλλοίωση των ισορροπιών μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων η θρησκευτική διπλωματία της Τουρκίας που ζητά την επαναλειτουργία σε όλη την έκταση της ελληνικής επικράτειας 19 οθωμανικών τζαμιών (με την λίστα να περιλαμβάνει 2 στην Καβάλα). Αναμειγνύοντας το σουνιτικό ισλάμ με τον τουρκικό εθνικισμό προωθούν την τουρκική γλώσσα και τον πολιτισμό δρώντας ως κληρονόμος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το τελευταίο φρούριο του Ισλάμ και τον φυσικό ηγέτη της αναβίωσης του μουσουλμανικού πολιτισμού.
 • Αύξηση της εγκληματικότητας. Η παράνομη μετανάστευση φέρει αλλαγή στον χάρτη της εγκληματικότητας, η λαθρομετανάστευση απλώς το επιτείνει. Αρκεί κάποιος να συζητήσει με τους κατοίκους του Περιγιαλίου για να φτάσει στο συμπέρασμα ότι είναι ξεκάθαρο ότι πολλές από τις παραβατικές ενέργειες των λαθρομεταναστών αποκρύπτονται. Παρακάτω ακολουθεί αναφορά στα σημαντικότερα περιστατικά που αφορούν το κέντρο φιλοξενίας στο Περιγιάλι:
  • Επεισόδια μεταξύ ομάδων λαθρομεταναστών στη δομή φιλοξενίας (09/07/2018)
  • Αιματηρή συμπλοκή με μαχαιρώματα μεταξύ Σύριου και δύο Λίβυων (6/11/2017)
  • Νεαροί αποπειράθηκαν να κλέψουν βάρκα από το λιμάνι των Σφαγείων (22/09/2017)
  • Ανήλικοι χτύπησαν Σύριους πρόσφυγες – Δύο τραυματίες (21/06/2017)
  • Κλέβουν ψάρια από ιχθυοτροφείο της περιοχής στην Καρβάλη (05/04/2016)
  • Μπλόκο στην περιοχή της Άσπρης Άμμου (29/04/2016)
 • Προβλήματα για τον τουρισμό. Οι επιπτώσεις ήδη είναι ορατές στον τουρισμό των νησιών του Β. Αιγαίου και των Δωδεκανήσων και αν συνεχιστεί η ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση θα εξελιχθούν σε πολυσύνθετες και λίαν επιζήμιες για την πόλη μας με τραγικά αποτελέσματα για τον τουρισμό. Για την Καβάλα, ο τουρισμός αποτελεί ιδιαίτερο κλάδο που συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομία και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Δέσμευση για τον δήμο Καβάλας

Φανταστείτε τα μισά μόνο απ’ όσα γίνονται για τους «πρόσφυγες», να γινότανε για τους συμπατριώτες μας που πλήττονται βάναυσα από την φοροεισπρακτική πολιτική των μνημονίων, πόσο θα ανακούφιζε χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία αδυνατούν σήμερα να αντεπεξέλθουν οικονομικά και βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στην εξαθλίωση και στην απόγνωση.

Μοναδική πρόταση είναι η άσκηση σημαντικών πιέσεων στην κυβέρνηση για την τελική λύση του προβλήματος με το κλείσιμο του κέντρου φιλοξενίας και την απομάκρυνση από την πόλη μας των λαθρομεταναστών. Πιέσεις μπορούν να ασκηθούν με μαζικές κινητοποιήσεις όπως είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν για τους απολυμένους της ΒΦΛ, με μια 24ώρη απεργία όπως αυτή που κηρύξαν οι τοπικοί φορείς στην Σάμο κ.α.

Κάθε άλλη πρόταση εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους που μπορεί να οδηγήσουν στην Ισλαμοποιήση της πόλης μας. Φανταστείτε αύριο να αυξηθεί αυτός ο αριθμός σε τετραπλάσιους και δημιουργώντας τα γνωστά γκέτο που έχουμε δει στην Αγγλία και στην Γαλλία να απαιτήσουν την λειτουργία του Ιμπραήμ πασά τζαμί (ναός Αγίου Νικολάου) και το Χαλίλ μπέη τζαμί (Παλιά Μουσική). Στην Γαλλία από το 2016 κλείνουν τα τζαμιά για την καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας και εμείς που βιώσαμε 400 χρόνια σκλαβιάς δεν έχουμε το δικαίωμα να σκεφτόμαστε να τα ανοίξουμε. Από την άλλη πλευρά η Τουρκία καιροφυλακτεί ασκώντας πιέσεις για την επαναλειτουργία σε όλη την έκταση της ελληνικής επικράτειας 19 οθωμανικών τζαμιών με τελικό σκοπό την τουρκοποιήση της περιοχής.

Κάντε εγγραφή στα Newsletter

Με την εγγραφή στα newsletters μπορείτε να ενημερώνεστε με e-mail που θα σας αποστέλλεται για τις πρόσφατες ανανεώσεις της σελίδας μας και μελόντικες εκδηλώσεις και δράσεις.